Opdracht financial control / verbeter projecten – Ballast Nedam

Oktober 2019 ben ik begonnen bij Ballast Nedam als Accounting Specialist op de financiële afdeling van het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Nieuwegein. Hier was tijdelijke behoefte aan cappaciteit aangezien een vaste medewerker zijn contract had beeindigd. Binnen een periode van 4 maanden heb ik een aantal herhalende werkzaamheden geautomatiseerd en werkzaamheden herverdeeld over de afdeling zodat deze functie opgeheven kon worden. Vervolgens ben ik gevraagd nog een 3 maanden te blijven in de rol van consultant verbeter projecten.

Ballast Nedam behoort tot een van de 10 grootste bouwbedrijven van Nederland. Het is internationaal actief richt zich met name op grote bouw en infra projecten. 

Als consultant verbeter projecten heb ik me bezig gehouden met het opzetten van een realtime MS Power BI dashboard met KPI’s en stuurgegevens inzake het inkoopproces. Hiermee is inzicht verschaft in knooppunten in het proces en kunnen de prestaties van de afdeling gemeten worden. Dit gehele proces van het opzetten van een data model tot en met een gebruikers vriendelijke app voor de eind gebruiker heb ik zelfstandig opgezet.

Overig projecten waar ik mee bezig ben geweest zijn de automatisering van interne doorbelastingen, een verbeter traject aangaande de interne facturatie en verbeteren van de workflow op de afdeling.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de projecten die ik heb mogen oppakken en de mensen waarmee ik mocht samenwerken.

 

 

 

Opdracht financial control – WPG Uitgevers

Toen ik in februari 2018 starte bij WPG Uitgevers bevond de financiële afdeling zich aan het begin van een transitie proces van een account gericht systeem naar een shared service centrum. Mijn rol bij aanvang was met name om de huidige processen en systemen te beoordelen en te zoeken naar optimalisatie mogelijkheden.

WPG is een van de grote uitgeefconcerns van Nederland met circa 400 medewerkers. De organisatie heeft 3 hoofdactiviteiten namelijk het uitgeven van boeken(bekende uitgeverijen zoals oa. De Bezige Bij en AW Bruna vallen onder dit concern), het uitgeven van tijdschriften (oa. Happinez, VI, Yoga) en de ontwikkeling van leermethoden voor het onderwijs (uitgeverij Zwijsen).

In mijn rol als financial controller van boeken uitgeverijen heb ik me ingezet voor:

  • De quick close – maandafsluiting. Hierbij hebben we de afsluitingsprocedure dermate geoptimaliseerd waardoor het aantal afsluitdagen met de helft verminderd kon worden.
  • De opbouw van een kwartaal – balans dossier. Door het periodiek op een goede wijze registreren van alle balans specificaties verliep de accountantscontrole een stuk vlotter en was de rekening substantieel lager.
  • Implementatie van MS Power BI. Met de introductie van MS Power BI organisatie breed is er altijd realtime inzicht verschaft in zowel finaciële resultaten en overige commericiële data. Ook zijn hiermee een groot aantal excel rapportage geautomatiseerd.
Verder heb ik bij WPG Uitgevers bijgedragen aan diverse proces optimalisatie uiteenlopend op het gebied van procesoptimalistie tot software koppelingen.
 
Kortom in een relatief korte periode zijn er veel efficiency slagen gemaakt waar het bedrijf op kan bouwen. Ik kijk met voldaan en goed gevoel terug aan mijn tijd WPG Uitgevers.